ABD'de alışveriş...

NY ve CA’da indirim dönemleri fiyatlar yerin dibine iniyor. Hele şükran günü öncesi yani onların deyimi ile; ki biz döndükten sonraki hafta idi;  “black friday” de alışveriş merkezleri saat 03:00 da açılmış. Saat 04:00 da evinin yanındakine giden bir arkadaşım sadece bir çift 40 numara kadın ayakkabısı bulmuş. O da 40 numara olduğu için… Onun dışında raflarda bir tane ürün yokmuş…
Yani alışveriş ve avm cenneti Amerika ama doğru zamanı yakalayabilene ve saatlerce sırada bekleyip o obez cüsseler ile mücadele edebilene.
İndirim dönemleri dışında ise tam bir outlet cenneti. Bize pek benziyorlar genelde her şehrin biraz dışına doğru bilimum markaların %30-%70 arası indirimle outlet mağazaları var. Outlet mağazaları bir merkez tarafından yönetiliyor yani aslında büyük outlet center-lar var her yerde desek daha doğru bunların her birinde ortalama 30-40 marka bulabilirsiniz. Gideceğiniz şehre göre önceden  internette arama yaparsanız sizin faydanıza. Outlet center-lar bir rekabet içinde oldukları için turistik otobüs kaldıranları, bu turlarda katılımcılara indirim kuponu kitapçıkları dağıtanları bile var. Alışverişe başlamadan önce mutlaka kupon geçip geçmediğini ve geçiyorsa nereden edinebileceğinizi sorun. İndirimler %10’dan başlıyor %25’lere kadar çıkabiliyor.

Yine de önerimiz outlet centerlara gitmeden önce mutlaka MACY’s deki indirimleri kontrol etmeniz. Burada yılda 2-3 defa “friends&family” indirimi yapıyor ve bu indirim %25’ten başlıyor. Diğer zamanlarda ise visitor-lar için %10 indirim kuponunu müşteri ilişkilerinden alabilirsiniz. Ayrıca varsa gittiğiniz eyaletlerde TjMAXX-Ross ve Marshall’a mutlaka gidin ve sabırla gezin bazen çok ünlü markaların ürünlerine rastlayabilirsiniz. Bavul alacaksanız bu üçlü son derede ideal 60usd’ye bizde 300-400 TL olan devasa ve marka bavulları alabilir yıllarca tepe tepe kullanabilirsiniz.

Amerika’da Avrupa gibi tax free yok maalesef yani vergi ödeyeceksiniz. Bir keresinde kastırdım; herkes bir birine sordu en sonunda mağaza müdürü konsolosluğa gitmemi söyledi!
Alışveriş yaparken gördüğünüz fiyat etiketleri kdv içermiyor. KDV daha sonradan ekleniyor. Bu ülkede kural bu; yemek, içmek amaç ne olursa olsun kdv sonradan ekleniyor. Kdv oranları eyaletten eyalete değişiyor. NY ve CA’da 0,875 idi NJ’de biraz daha az…

Memlekette Amerikan markaları genelde çok ucuz. DKNY, Calvin Klein (made in Italy hariç), Banana Republic, Armani Exchange, Tommy, Nautica en uygun fiyatlı markalar. Ben Nautica ile burada tanıştım ve bayıldım. Çocuk kıyafetleri ve ilgili ekipmanları son derece uygun fiyatlara bulunabiliyor. Ama kadın tekstilde ve aksesuarda biraz trend, biraz el işçiliği ve biraz da “a” kalite markalara merakınız varsa; ya da hayaliniz 300$’a 1500$’lık bir ürün almak ise duvara tosluyorsunuz çünkü bu markaların global fiyatları her yerde aynı. Lacoste, Louis Voitton, Prada, Gucci gibi ağa babalarının fiyatları Türkiye ile ama outlet mağazalarını bulursanız ki ben Ralph Lauren, Burberries gördüm sıkı indirimler ile karşılaşabilirsiniz.

Bazı örnekler vereyim;

TjMAX NewBalance 49$ aynı ayakkabı İstinye Park’da 179TL
Timberland Bot Outlet Fiyatı 79$ aynısı İstinye Park’da 299 TL
Nike T-shirt outlet fiyatı 10$ benzerleri İstinye Park’da 60 TL

0 yorum: