MODA TARİHİNE BAKIŞ: 1920-1930 (Caz Çağı)

Moda bu dönemde de bir çok akım ve siyasi olaydan etkilenmiştir. Kadınların sosyal hayatta özgürleşmesi bu dönemde moda üzerinden büyük bir etki yaratmıştır. 1929 daki büyük depresyona kadar süren bu dönemde kadınlar daha rahat flört etmeye ve sigara içmeye başladı, etekler kısaldı, caz müzik etkisi ile parti yılları başladı.

Androjen akım devam ediyordu kadınların hayatına pantolon bu dönemde girdi. Kısa saçlar, dekoltesiz kıyafetler ile a la garson silüetler mevcuttu. (A la Garson demek Coco Chanel demek)

1925 te kısalan eteklerin altından ipek çoraplı bacaklar gözükmeye başladı bu tutucu çevreleri dehşete düşürdü.

Bob stil yandan perçemli kısa saçlar, boncuk süslemeli kıyafetler ve çantalar, tüylü bandana, sigaralık, kloş şapka, kıyafetlerde Mısır etkisi dönemin vazgeçilmezleri oldu.

Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de rahatlık ön plandaydı. Örgü hırka, diz boyu pantolonlar, yüksek belli ekose “oxfor bag” pantolanlar, gangester ayakkabıları erkeklerin vazgeçilmeziydi. Moda dergileri Vogue 1921’de Fransa’da yayınlanması ile moda daha da populerleşti.

1929 da moda yine depresyon dönemine girdi.

Dönemin moda ikonları: Louise Brooks, Josephine Baker

Dönemin tasarımcıları:

Jean Patou: İlk güneş yağını piyasaya sürdü, ilk örme mayoları tasarladı, ince görünümlü, şık sportif kadının yaratıcısıdır.

Jeanne Lanvin:

Coco Chanel: Kalite ve konforu, mantık ve estetiği harmanlayan dahi modacı. A la garson silüetin yaratıcısı. Chanel No:5, inci kolye, jersey giysiler, küçük siyah elbise ve logonun imaj için kullanılması.

0 yorum: