Kastamonu - Dep Dep Dep

Anamın memleketidir.
Etli ekmeği süperdir. Denk gelirseniz dağ mantarlı ekmeğini deneyin yok bulamazsanız önerim pastırmalı ekmek. Etli ekmeği Konya'nınkinden farklı. Hamuru açıp yarısını doldurup ay şeklinde kapatıyorlar ve saçta pişiriyorlar. Ayranla iyi gidiyor. Merkezinde büyükçe bir meydan var. Bu meydanın bir köşesinde eski bir hamamdan bozma minik bir restoran var; işte burada temiz ve lezzetli bir ortam bulacaksınız ama biraz havasız hamam olması itibariyle nem biraz rahatsız edebilir.
Sucuğunun da fena olmadığı söylenir ama ben denemedim.
Çifte kavrulmuş lokumunu öneririm.
Sarımsağı da meşhurdur.
Bir gittiğimizde kuyu kebabı yemek istemiş ama becerememiştik meğer mevsimi varmış ve saat 12:00 dan önce tüketmek gerekirmiş.
Sokaklarında dolaşmak keyiflidir çünkü Kastamonu'nun da cumbalı evleri ünlüdür. Bazı evlerin kapı işlemelerine hayran kalacaksınız.
Yaş ortalaması sanırım 60 felan. Etrafta kaç kere gittiysek gencinden bir insan evladına rastlamadık. Büyük göç veriyormuş ve işsizliğin en büyük illet olduğunu anlattılar. Zamanında çok Rum yaşarmış. Rumlarla kardeş kardeş yaşamışlar yıllarca.
Bir de küfürü meşhurdur. Büyük küçük herkesin ağzında aynı küfür dolanır. Pek tabi buraya yazamayacağım ama 3 yaşında bir erkek çocuğu yarı çıplak sokakta koşarken babam resmini çekti diye okkalısından sallamıştı da bizi gülmekten öldürmüştü.

0 yorum: